Hogyan vizsgáljuk a látásélességet?

Az éleslátás vizsgálata

Az éleslátás objektíven meghatározható, számszerűsíthető–számos olyan vizsgálat létezik, amely segítségével a szemészek képesek pontosan meghatározni, hogy egy adott páciens mennyire lát élesen, és amennyiben problémái vannak a látásélességgel, az milyen lencsével vagy beavatkozással korrigálható.

A látásélesség vizsgálatát általában a legegyszerűbben különféle látástáblák, olvasótáblák segítségével végzik. Ezeken különféle betűk és jelek láthatóak, amelyek felülről lefelé egyre kisebb méretben jelennek meg, az egyes méretek meghatározott látószögnek feleltethetőek meg.

A számok és a betűk általában nehezen szerkeszthetőek meg pontosan megegyező látószöggel, ezért többféle speciális jelet fejlesztettek ki, amelyekkel ez lehetséges. Ilyen például az úgynevezett Ammon-jel.

Magyarországon hagyományosan a Kettesy-féle decimális látásélesség-vizsgáló táblát vagy olvasótáblát használják a látásélesség meghatározására. A vizsgálat során a páciens 5 méterre ül a táblától, onnan olvassa le az azon található jeleket és számokat. A legfelsőszámok ezen 10′ látószögnek felel meg, az alsó számok pedig 100% visusértéknek. Az, aki fel tudja ismerni a vonal feletti jeleket, már élesen lát – az alatta található jelek felismerése csak bizonyos szakmák űzőitől, például pilótáktól követelhető meg.

A látásélesség ilyen egyszerű vizsgálatok segítségével nagyon pontosan meghatározható, ugyanakkor esetenként szükség lehet alaposabb vizsgálatokra is, ha a szemészorvos arra gyanakszik, hogy a csökkent látásélességet valamilyen komolyabb probléma, betegség okozza. Mivel ezek sokszor évekig, akár évtizedekig közel tünetmentesek maradhatnak, nagyon fontos, hogy részt vegyünk a rendszeres vizsgálatokon.

Hogyan zajlik a réslámpás vizsgálat?

A réslámpás vizsgálattal bizonyosan mindenki találkozott már, aki részt vett rutin szemvizsgálaton. Ez a valójában igen egyszerű eszköz lényegében egy mikroszkópból, illetve a megfelelő fényforrásokból áll, amelyeket lencséken és egy állítható résen keresztül a szembe irányítanak.

A vizsgálati területre irányított fénynek köszönhetően a szemész behatóan megvizsgálhatja a szem mélyebb rétegeit is, így számos rendellenességre, betegségre fényt deríthet.

Hogyan zajlik a réslámpás vizsgálat? A réslámpás vizsgálattal bizonyosan mindenki találkozott már, aki részt vett rutin szemvizsgálaton. Ez a valójában igen egyszerű eszköz lényegében egy mikroszkópból, illetve a megfelelő fényforrásokból áll, amelyeket lencséken és egy állítható résen keresztül a szembe irányítanak. A vizsgálati területre irányított fénynek köszönhetően a szemész behatóan megvizsgálhatja a szem mélyebb rétegeit is, így számos rendellenességre, betegségre fényt deríthet. Az orvos a binokuláris, azaz két szemmel egyszerre megtekinthető mikroszkópon keresztül vizsgálja a szemet, az eszköz egy asztalra van erősítve. A páciens fejét rögzítik, hogy a szakember megfelelően lássa az apróbb részleteket is. A lencséken keresztül fókuszált fénysugarat a szemész szabadon irányíthatja, a sugár szélessége növelhető vagy éppen szűkíthető, irányítható.

A szakorvos a vizsgálat során arra kéri a pácienst, hogy különbözőirányokba tekintve tegye láthatóvá szemének vizsgálandó területeit, szemét nyissa nagyra, fejét pedig az áll- és homloktámasznál rögzítse. A réslámpás vizsgálat összességében nem jár semmilyen kellemetlenséggel, és néhány perc alatt elvégezhető, mégis rendkívül hasznos lehet a diagnosztikában.

Réslámpás vizsgálattal fény deríthető például arra, hogy ha a szemben szürkehályog észlelhető, de más típusú elváltozások is észlelhetőek. A rendszeres vizsgálatok biztosítják, hogy ezeket a rendellenességeket még a megfelelőidőben diagnosztizálva kezelhessék, és így megakadályozzák a súlyosabb tünetek, a komoly látáskárosodás bekövetkeztét.